Bestelling bevestigen »

Vier feest samen met ons ter ere van alle kleurrijke vrouwen!

CREATIEVE VROUWEN

Maak kennis met een paar van onze grote inspiratiebronnen.
Hier vertellen Gudrun en creatieve vrouwen van over de hele wereld over hun eigen vrouwelijke voorbeelden en waarom de Vrouwendag zo belangrijk is.

Maak Stina Wollter, Reetta Ristimäki, Karoliina Kantelinen
Minna Kivelä, Anny Duperey, Yvadney Davis, Sarah Moss & Alyson Walsh
#powerwomen 

 

Gudrun Sjödén

gudrun-sjoden.jpg

ELKE DAG VROUWENDAG BIJ GUDRUN

De Internationale Vrouwendag kent een lange, roerige geschiedenis. De dag werd aan het begin van de vorige eeuw geïnitieerd in de VS en Duitsland, tijdens de Russische revolutie geïnstitutionaliseerd door de sovjet-communisten, in de praktijk gebracht door de liberalen en uiteindelijk door de hele wereld geaccepteerd. Deze dag, die op 8 maart gevierd wordt, is een eerbetoon aan alle vrouwen wereldwijd.

 

Waarom is de Vrouwendag nodig, Gudrun?

Het is een dag waarop de nadruk ligt op mogelijkheden voor en door vrouwen en hun rechten wereldwijd. In ons bedrijf is het altijd al een belangrijke dag geweest. Ook onze klanten zijn geëngageerd en vinden de betekenis van deze dag belangrijk. De Vrouwendag is nog steeds van belang, ook al zijn we een heel eind op weg sinds mijn moeders generatie in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

 

De vrouwenbeweging is deels ontstaan uit linkse ideeën, maar jouw moeder had een andere achtergrond.

Ja, je zou haar een rechtse feministe kunnen noemen. Ze was boerin, mijn ouders waren zelfstandig ondernemers. We waren met zes kinderen en mijn ouders hadden een boerderij om voor te zorgen, dus voor strijden op de barricades was geen tijd.

Mijn moeder was bijvoorbeeld onder de indruk van de vrouwen van de Zweedse Fogelstadsgruppen, een groep die in de jaren twintig opleidingen voor het volk organiseerde. De groep bestond onder andere uit Elin Wägner en de parlementsleden Kerstin Hesselgren en Elisabet Tamm uit de Zweedse volkspartij. Ook bekende Zweedse vrouwen als Moa Martinsson en Siri Derkert maakt deel uit van deze kring.

 

Op welke manier heeft je moeder jou beïnvloed?

Direct en indirect, zoals ouders dat doen. Ze zorgde ervoor dat we de opleiding zouden krijgen die ze zelf nooit genoten had.

 

Waren je ouders gelijkwaardig?

Op veel manieren wel, maar het was een andere tijd. De tradities en de manier van leven op het platteland was diepgeworteld, wat betekent dat mijn moeder voor het huishouden zorgde en mijn vader voor de praktische zaken op de boerderij.

 

Met welke andere vrouwelijke voorbeelden ben je opgegroeid?

Mijn moeder had een Finse vrouw in de familie, waarvan wij hoorden dat ze in haar eentje een boerderij runde. Mijn tante was rectrix in Stockholm, wat ongewoon was in die tijd. Een ander familielid werkte in de Tweede Wereldoorlog als verpleegster in Finland. Dat was zwaar. We hadden veel actieve, sterke vrouwen in de familie, zowel aan mijn moeders als vaders kant.

 

Je bent zelf een sterke vrouw, omgeven door creatieve vrouwen. Wie was vroeger jouw artistieke inspiratiebron?

In de textiel- en handwerkwereld werken veel ondernemende en getalenteerde vrouwen. Zelf heb ik veel geleerd van Lena Larsson, Eva Martin en andere vooraanstaande docenten op de kunstacademie. Historisch gezien kent de handwerkwereld ontzettend getalenteerde vrouwen, zoals bijvoorbeeld de textielkunstenares Märta Måås-Fjetterström uit Båstad en Estrid Ericson die Svenskt Tenn heeft opgericht.

Nu we het over creativiteit hebben; we moeten ook niet vergeten dat kleding, mode en stijl een belangrijk onderdeel was van de vroege vrouwenbewegingen, met hun rechte jurken, verlaagde tailles en kortgeknipte haar.

 

Je bent een succesvolle, ondernemende zakenvrouw. Zijn er desondanks situaties waarin het makkelijker is voor mannen om succesvol te zijn?

Ja, dat denk ik wel. Bijvoorbeeld in het contact met banken kan het soms absoluut een voordeel zijn als je een in het pak gehesen man bent met een diagonaal gestreepte stropdas. Misschien geldt dat niet meer voor mij persoonlijk, maar wel voor jonge starters.

 

Om weer terug te komen op het belang van een vrouwendag: er zijn in de afgelopen eeuw veel positieve dingen gebeurd, maar de wereld van nu laat zien dat je niets als vanzelfsprekend kunt aannemen.

Nee, er moet nog steeds gestreden worden voor democratie, rechtvaardigheid en gelijkheid tussen de seksen. Als we het over vrouwen hebben, dan vind ik Angela Merkel en Michelle Obama echte voorbeelden: sterke vrouwen die zich inzetten voor waar ze voor staan en in geloven. Dat hebben we nu nodig.

 

Er werken veel vrouwen in het bedrijf. Neemt Gudrun Sjödén alleen vrouwen aan?

Nee, niet uitsluitend, maar ik vind vrouwen wel vaak meer toegewijd dan mannen. Als er bijvoorbeeld veel mannen in een bestuur zitten, kan het zoveel geklets worden. Maar een mix is waarschijnlijk wel goed.
 

Het is voor Gudrun Sjödén en haar medewerkers niet alleen op 8 maart Internationale Vrouwendag. Elke dag staat in het teken van vrouwen.

- John bark

 

Stina Wollter

Stina_Wollter.jpg

Leeftijd: 52
Beroep: Kunstenares en radiopresentatrice
Website: www.stinawollter.se
Instagram: @stinawollter

 

Waarom is de Internationale Vrouwendag belangrijk voor jou?

Het is belangrijk omdat het mij eraan herinnert hoe erg ik wil dat het  níet belangrijk zou zijn.

 

Wat is een kleurrijke vrouw volgens jou?

Iemand die in beweging is, op een wakkere, bewuste manier leeft en anderen  niet met haar kleuren overschaduwt.

 

Op welke manier denk je dat jij een voorbeeld kunt zijn voor andere  vrouwen?

Door er te zijn zonder mezelf of anderen kleiner of simpeler te maken of  me anders voor te doen.

 

Wie zijn jouw vrouwelijke voorbeelden?

Iedereen die blijft vechten en dingen die vanzelfsprekend zijn steeds weer opnieuw uitlegt,  

ook al zouden ze al lang al gezegd kunnen hebben 'nu is het genoeg geweest, ik houd ermee op'  .

 

Welke drie wijze woorden wil je met andere  vrouwen wereldwijd delen?

Je moet niets.

 

Yvadney Davis

Yvadney_Davis.jpg

Leeftijd: 35
Beroep: Kindermodestyliste en oprichtster van de blog 'Mums That Slay'
Website: www.yvadney.com / www.mumsthatslay.com 
Instagram: @Yvadney

 

Waarom is de Internationale Vrouwendag belangrijk voor jou? 

Als dochter en moeder van een dochter geloof ik heilig in het eren, omarmen en beschermen van mijn vrouwelijkheid. Ik ben me ook bewust van het voorrecht om een vrouw in Groot-Brittannië te zijn, vergeleken met andere landen. Ik vind de verbondenheid en de aandacht die deze dag met zich meebrengt geweldig.

 

Wat is jouw definitie van een kleurrijke vrouw? 

Ze is meer dan een vrouw die alle kleuren van de regenboog draagt. Een kleurrijke vrouw verrast je met haar levenslust en unieke persoonlijkheid. Het interesseert haar niet wat anderen van haar vinden.

 

Op welke manier denk je dat jij een voorbeeld kunt zijn voor andere  vrouwen?

Ik hoop dat ik andere vrouwen kracht geef met mijn blog 'Mums That Slay', zodat ze zich zeker van zichzelf voelen en van hun lichaam, leeftijd en situatie, en dat ze ophouden met zichzelf te vergelijken met andere vrouwen en inzien dat hun persoonlijke identiteit niet ophoudt bij het moederschap.  Integendeel, het is maar het begin. 

 

Wie zijn jouw vrouwelijke voorbeelden? 

Mijn moeder, Maya Angelou en Michelle Obama.

 

Welke drie wijze woorden wil je met andere  vrouwen wereldwijd delen?

Durf groot te dromen, lach vaak en houd van jezelf. 

 

Alyson Walsh

Alyson_Walsh.jpg

Leeftijd: 53
Beroep: freelance modejournaliste en schrijfster
Website: thatsnotmyage.com
Instagram: @thatsnotmyage


 
Waarom is de Internationale Vrouwendag belangrijk voor jou?

Omdat vrouwen belangrijk zijn. Wij maken de helft van de wereldbevolking uit. We hebben hoge functies in de zakenwereld, techniek, politiek, wetenschap en industrie en we verdienen gelijkheid.  Met het politieke klimaat in het achterhoofd moeten we meer dan ooit op wereldwijd niveau de aandacht vestigen op vrouwen.

 

Wat is jouw definitie van een kleurrijke vrouw?

Iemand die geïnteresseerd is in en geëngageerd is bij veel verschillende dingen, zoals cultuur, kunst en mode. Iemand die vol in het leven staat.

 

Op welke manier denk je dat jij een voorbeeld kunt zijn voor andere  vrouwen?

Mijn blog 'That's Not My Age' heeft trouwe volgers. Elegante vrouwen van over de hele wereld die zeggen dat de blog ze kracht geeft en aanmoedigt. Ik geloof er heilig in dat je niet jong hoeft te zijn om stijlvol te zijn, en dat geen enkele vrouw onzichtbaar is. Deze boodschap in combinatie met mijn deskundige advies en insiderkennis op het gebied van mode maken 'That's Not My Age' ontzettend populair. Ik heb geluk dat ik zulke trouwe volgers heb en ik ben er eeuwig dankbaar voor, want zonder hen zou mijn boek 'Style Forever' niet bestaan. Ik ben net klaar met het schrijven van mijn tweede boek dat uitkomt in november.

 

Wie zijn jouw vrouwelijke voorbeelden?

Ik heb heel veel voorbeelden en ze veranderen steeds. Er komen steeds nieuwe bij op mijn lijstje! Michelle Obama spreekt fantastisch over kwesties die jonge vrouwen aangaan en heeft de projecten 'Reach Higher' en 'Let Girls Learn' gelanceerd. En we hopen allemaal dat ze zich in 2020 kandidaat stelt voor het presidentschap. Kim Gehrig vanwege 'This Girl Can'. Mijn favoriete acteurs zijn allemaal vrouwen: Julianne Moore, Kristin Scott Thomas, Tilda Swinton en Annette Bening. Ik lees ook graag het werk van schrijfsters als Gloria Steinem, Elizabeth Strout, Chimamanda Ngozi Adichie en Patti Smith. Ik volg J.K. Rowling op Twitter omdat ze slim en grappig is en zich niet inhoudt.

 

Welke drie wijze woorden wil je met andere  vrouwen wereldwijd delen?

Wees altijd jezelf.

 

Anny Duperey

Anny_Duperey.jpg

Leeftijd:  69 jaar
Beroep: Actrice en schrijfster 

 

Waarom is de Internationale Vrouwendag belangrijk voor jou?

De Internationale Vrouwendag is superbelangrijk. De rechten van de vrouw worden constant in twijfel getrokken en staan onder invloed van een groeiend religieus extremisme en politieke instabiliteit. Er is nog heel veel werk aan de winkel! Ik betreur het ontzettend dat er in landen waar vrouwen geen rechten hebben geen aandacht wordt geschonken aan deze dag.

 

Wat is een kleurrijke vrouw volgens jou?

Een kleurrijke vrouw is een trotse optimist die vecht tegen eenvormigheid. De kleur die ik het meest verafschuw is momenteel erg hip: taupe. Een laffe kleur die niet echt grijs, beige of bruin durft te zijn! 

 

Op welke manier denk je dat jij een voorbeeld kunt zijn voor andere  vrouwen?

Ik ben een 'voorbeeld' vanwege mijn talent om op te staan en weer door te gaan. Als kind heb ik iets heel tragisch meegemaakt. Op slechts negenjarige leeftijd trof ik mijn beide ouders dood aan. Ik heb er een boek over geschreven met de titel 'Le voile noir ' dat nu door scholen wordt gebruikt voor leesonderwijs.  De laatste vijfentwintig jaar speel ik in de populaire Franse tv-serie 'La famille formidable'. Mijn personage is een heel positief persoon. Ook speel ik nog steeds in het theater. Over het geheel genomen probeer ik het goede voorbeeld te geven.

 

Wie zijn jouw vrouwelijke voorbeelden?

Een van de vrouwen die ik het allermeest bewonder is Simone Weil. Is er een beter voorbeeld van kracht, moed en wijsheid? 

 

Welke drie wijze woorden wil je met andere  vrouwen wereldwijd delen?

Ik vind dit citaat van een Indiase filosoof erg goed: "Alles wat niet wordt gegeven, gaat verloren."

 

 

Reetta Ristimäki

Reetta_Ristimaki.jpg

Leeftijd: 52
Beroep: Operazangeres, actrice
Website: www.gretaproductions.fi

 

Waarom is de Internationale Vrouwendag belangrijk voor jou?

De positie van de vrouw en gelijkheid zijn wereldwijd niet beter geworden. Integendeel, de signalen van de laatste tijd zijn verontrustend, want in veel landen is gebleken dat de positie van de vrouw juist verslechterd is in vergelijking met vroeger.

 

Wat is een kleurrijke vrouw volgens jou?

Een kleurrijke vrouw is voor mij iemand die moedig is op het gebied van visualisering (kleding bijvoorbeeld), ze laat haar haar mening of stijl zien.

 

Op welke manier denk je dat jij een voorbeeld kunt zijn voor andere  vrouwen?

Ik hoop dat ik een voorbeeld ben, omdat ik altijd moed heb getoond en gedaan heb wat ik wilde doen. De weg die ik heb bewandeld richting het kunstenaarschap is niet gemakkelijk geweest. Toch heb ik mijn creativiteit en mijn krachten op meer manieren kunnen gebruiken dan collega's die een veiligere weg hebben gekozen.

 

Wie zijn jouw vrouwelijke voorbeelden?

Mijn dappere, energieke moeder die altijd vecht tegen onrecht. Mijn artistieke en hardwerkende oma en mijn energieke en pretentieloze zangdocent en operazangeres Ritva Auvinen.

 

Welke drie wijze woorden wil je met andere  vrouwen wereldwijd delen?

Moed: je kunt het!

 

Karoliina Kantelinen

Karoliina_Kantelinen.jpg

Leeftijd: 41
Beroep: Professioneel zangeres en etnomusicoloog 
Website: www.karoliinakantelinen.fi

 

Waarom is de Internationale Vrouwendag belangrijk voor jou?

Op de vrouwendag kunnen alle vrouwen ter wereld met één stem zeggen dat we met velen zijn. We zijn sterk en sympathiek. Vrouwen hebben recht op educatie en succes en hebben er recht op om over hun eigen leven te beslissen. We moeten gelukkig kunnen zijn precies zoals we zijn.

 

Wat is jouw definitie van een kleurrijke vrouw?

Een kleurrijke vrouw kan het hele spectrum van haar knowhow inzetten. Ze is rechtvaardig en empathisch en heeft het beste met iedereen voor. Een kleurrijke vrouw redt zich zelfs onder zware levensomstandigheden door gebruik te maken van haar creativiteit.

 

Op welke manier denk je dat jij een voorbeeld kunt zijn voor andere  vrouwen?

Ik kan geluk en andere gevoelens doorgeven met mijn muziek. En ik weet dat muziek mensen door zware periodes kan helpen. 

 

Wie zijn jouw vrouwelijke voorbeelden?

Mijn vrouwelijke voorbeelden zijn natuurlijk mijn moeder die vier creatieve kinderen met liefde, wijsheid en vrijheid heeft opgevoed om de mensen te worden die we nu zijn. 

Mijn oma die zich als een van de eerste vrouwen schoolde om op kantoor te werken en een zeer gerespecteerde muziekdocente in haar tijd werd. Ze was een charismatische, sterke vrouw. En Tarja Halonen, de eerste vrouwelijke president van Finland. 

 

Welke drie wijze woorden wil je met andere  vrouwen wereldwijd delen?

Vertrouw op je innerlijke kracht. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of hoe je verleden eruitziet. Iedereen heeft een geschiedenis. Als je van jezelf houdt kun je helpen om van de wereld een betere plek te maken.  

 

Minna Kivelä

Minna_Kivela.jpg

Leeftijd:  48
Beroep: Actrice
Website: minnakivelä
Instagram: @minnakivel

 

Waarom is de Internationale Vrouwendag belangrijk voor jou?

Vrouwen zijn belangrijk. De gelijkheid in de wereld is absoluut niet beter geworden. Het is altijd goed om dat onder de aandacht te brengen. Ik hoop dat we zover komen dat we geen vrouwendag meer nodig hebben, maar dat elke dag een dag van de mens is, wie je ook bent.

 

Wat is een kleurrijke vrouw volgens jou?  

Een vrouw die haar eigen weg gaat en die zich niets aantrekt van de negatieve meningen van andere mensen.

 

Op welke manier denk je dat jij een voorbeeld kunt zijn voor andere  vrouwen?

Ik heb allerlei soorten werk gedaan, ik heb zelfs dingen gedaan die anderen niet zouden durven uit angst om fouten te maken. Ik heb noodzakelijkerwijs werk aangenomen dat niet in mijn vakgebied lag. Het is me allemaal gelukt en bovendien heb ik daarbij kennis, ervaring en een gevoel van eigenwaarde opgedaan. En ik moet onthouden om om mezelf te lachen!

 

Wie zijn jouw vrouwelijke voorbeelden?

Vrouwen die altijd, in elke situatie, oplossingen weten te bedenken. Je mag nooit opgeven!

 

Welke drie wijze woorden wil je met andere  vrouwen wereldwijd delen?

Zelfverzekerdheid, zelfbeschikkingsrecht en liefde.

 

Sarah Moss

womensday_ambassadors_landingapge_9.jpg

Leeftijd: 41
Beroep: Writer/ Professor
Website: sarahmoss.org

 

Waarom is de Internationale Vrouwendag belangrijk voor jou?

Het herinnert mannen en vrouwen aan hoe ver we onderweg zijn richting gelijkheid en hoe lang de weg is die we nog te gaan hebben.

 

Wat is een kleurrijke vrouw volgens jou?

Iemand die het zichtbaar leuk vindt om zichzelf te zijn.

 

Op welke manier denk je dat jij een voorbeeld kunt zijn voor andere vrouwen?

Ik weet niet of ik dat wel ben! Het is moeilijk om succes en voorrechten niet met elkaar te verwarren.

 

Wie zijn jouw vrouwelijke voorbeelden?

Vrouwen die niet bang zijn om de wereld te omschrijven zoals zij het zien.

 

Welke drie wijze woorden wil je met andere vrouwen wereldwijd delen?

Vrouwen werkten altijd.

 

^ Back to top